NIEUWS

LET OP: er is volop nieuws!!!! Hou vooral ook onze Facebook pagina in de gaten. 

 Op zaterdag 9 december organiseren we weer een 12 uurs wedstrijd!!!! Maar liefst 12 uur lang - van 10 uur in de ochtend tot 10 uur 's avonds - doen we spelletjes en wedstrijdjes met en zonder pony's.... We strijden in teamverband voor de eer. Kom je onze Hestar kids aanmoedigen???

En jawel.... de leraren gaan weer staken! Dat is vervelend maar als je pony-gek en Hestar-lid bent ook weer hartstikke leuk!!! Want om die reden is er dinsdag 12 dec weer een Dag op de Manege. Lekker de hele dag  bij de pony's in plaats van naar school, wie wil dat nou niet? En je blijft ook gezellig eten natuurlijk. Inschrijven is nog mogelijk! De kosten zijn 35 euro (voor leden).

En het kan je nauwelijks ontgaan zijn.... de inschrijving voor ponykamp 2018 is geopend en diezelfde dag zijn de eerste twee weken al helemaal vol geboekt. Natuurlijk vinden wij het ook vervelend als je niet mee kan dus zijn we druk aan het puzzelen of we met wat schuiven en organiseren iedereen blij kunnen maken. Of je geplaatst bent in je voorkeursweek hoor je zo snel mogelijk. Wil je nog mee? Geen zorgen, in week 3 zijn er nog wat plekjes over! Overleg wel even met je instructeur....
DROES  

12 OKTOBER 2017
Helaas is er op onze manege een verdacht geval van Droes geconstateerd, dit wordt momenteel door de dierenarts onderzocht. Droes is een besmettelijke paardenziekte vergelijkbaar met een kinderziekte. De meeste paarden krijgen op jonge leeftijd Droes en bouwen daarmee resistentie op. Sommige paarden hebben het op jonge leeftijd niet gehad en zijn daardoor nog vatbaar.
De twee paarden die verdacht worden of symptomen vertonen hebben wij apart gezet en daar zijn voorzorgsmaatregelen voor getroffen. Deze paarden hebben verhoging. Gelukkig gaat dit in de meeste gevallen binnen enkele dagen/weken weer over. Alle mogelijke hygiëne maatregelen zijn getroffen en worden door ons bewaakt. Wij adviseren iedereen om uit voorzorg na het bezoeken van ons bedrijf zich eerst te voorzien van schone kleding alvorens in contact te komen met andere paarden/bedrijven omdat het een zeer besmettelijke paardenziekte betreft. Het vervoer van paarden naar- en van het erf is vooralsnog niet toegestaan.
De lessen en activiteiten kunnen gewoon doorgaan. Alleen activiteiten die verspreiding zouden kunnen bewerkstelligen worden aangepast om dat te voorkomen.
Wij hebben een hygiene protocol opgesteld om verdere verspreiding te voorkomen. Hieronder een overzicht van de maatregelen en de antwoorden op veelgestelde vragen. Mochten er naar aanleiding hiervan nog vragen of opmerkingen zijn kunt u deze stellen aan het personeel.
Maatregelen ter preventie en om nieuwe gevallen vroegtijdig op te kunnen sporen:
o Alle paarden worden elke dag getemperatuurd.
o Advies van de dierenarts is om de kleren te wassen en schoeisel te reinigen na bezoek aan de manege.
o Oproep aan iedereen die elders stallen bezoekt of anderszins contact heeft met paarden zich uitsluitend na wassen en met schone kleding op stal te komen.
Veelgestelde vragen:
1. Gaan de lessen door? Ja
2. Mogen wij lessen en deelnemen aan wedstrijden op andere stallen? 
Nee. Met een paard van een bedrijf waar een besmettelijke ziekte heerst, moet je niet naar andere bedrijven gaan en andersom. De eigenaar van een bedrijf die een besmettelijke ziekte op stal heeft, moet geen vreemde paarden toelaten op zijn terrein. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de aandoening droes, maar voor alle besmettelijke paardenziekten.
3. Kunnen paarden bij elkaar naar buiten? 
Ja dat mag en kan, de gezonde paarden en pony’s mogen naar buiten. Op stal en in de lessen hebben zij ook “contact” met elkaar
4. Hoe besmettelijk is mest? 
De Droes bacterie kan ook enkele weken overleven in een vieze drinkbak of op andere vochtige plaatsen. Deze weg van verspreiding is echter zeldzamer dan direct van paard naar paard of indirect via handen of emmers.
5. Is droes besmettelijk voor mensen? 
De bacterie is dus niet besmettelijk voor de mens maar wel heel vervelend voor het paard.
6. Hoe lang blijft de stal ‘dicht’? 
De stal is vanaf woensdag 11 oktober minimaal 4 weken ‘dicht’. Dit betekent dat de paarden het terrein niet mogen verlaten om verdere besmetting in de regio te voorkomen. Ook mogen paarden van buitenaf het terrein niet betreden.
7. Komt Droes nu vaker voor?
Besmettelijke paardenziekten komen al eeuwen voor. Door het vele reizen met paarden, soms wereldwijd en door allerlei contacten op wedstrijden, keuringen en andere hippische bijeenkomsten kunnen besmettelijke aandoeningen zich nu vaak gemakkelijker verspreiden dan vroeger. Iedere eigenaar heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid.
8. Wat zijn de eerste symptomen van droes? 
De eerste symptomen van droes zijn vaak koorts en gebrek aan eetlust. Daarna ontstaan vaak abcessen van de lymfeknopen, deze lymfeknopen zijn een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam.
9. Kan mijn hoefsmid of fysiotherapeut komen? 
Als u de behandelaar informeert kan deze komen, hij of zij neemt voorzorgsmaatregelen. Bijvoorbeeld komt als laatste op de dag en gaat dan direct door naar huis.
10. Is de manege aangifte plichtig? 
Nee dat zijn wij niet. Droes is in Nederland geen aangifte plichtige of bestrijdingsplichtige ziekte en de overheid neemt dan ook geen maatregelen als er ergens droes optreedt. De overheid beschouwt veel besmettelijke paardenziekten, waaronder droes, als de eigen verantwoordelijkheid van de sector.

LERAREN STAKEN = KIDS VERMAKEN

3 OKTOBER 2017
Donderdag 5 oktober staken de leerkrachten van het basisonderwijs. Daarom organiseert manege Hestar die dag een 'dag op de manege'. De hele dag doen we leuke spelletjes met en zonder de pony's. De activiteiten zijn van 9 tot 18 uur. Leden en niet-leden zijn welkom! De kosten bedragen 30 euro, dit is inclusief lunch, snacks, drinken en avondeten. Graag wel vooraf aanmelden! Dit kan aan de bar of vialeden@hestar.nl. Dit initiatief bezorgde ons zelfs een item in Editie NL! Bekijk het fragment hier (vanaf 1:47 minuten).

HESTAR EN GEMEENTE VERLENGEN HUUROVEREENKOMST

16 SEPTEMBER 2017 
Zaterdag 16 september tekenden het bestuur van Jeugdmanege Hestar en wethouder Bianca Bremer van de gemeente Leidschendam-Voorburg de verlenging van de huurovereenkomst van de manege. Daarmee is Hestar de komende drie jaar verzekerd van een plek in het hart van de gemeente. De ondertekening vond plaats tijdens de FNRS open dag op de manege. Gedurende dag waren er, naast de reguliere lessen, spelletjes voor de kinderen en activiteiten met de pony’s. Bestuursvoorzitter van Jeugdmanege Hestar licht toe: “ Wij zijn erg blij dat de gemeente de huurovereenkomst wederom met drie jaar heeft verlengd. Elke dag zijn hier tientallen kinderen die dol zijn op onze pony’s en voor wie de paardrijles het hoogtepunt is van de week. Vooral voor hen is het fijn dat we dankzij de verlenging de mogelijkheid hebben om te investeren in het oplossen van achterstallig onderhoud en het verbreden van het lesaanbod. Ook voor het personeel en de vrijwilligers is het een enorme opluchting, dat we nu samen verder kunnen bouwen aan de toekomst.” Jeugdmanege Hestar is al sinds 1968 gevestigd op deze locatie en huurt vanaf het begin het terrein en een deel van de opstallen van de gemeente. De manege is een stichting zonder winstoogmerk, waar kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking kunnen komen met de paardensport. Dankzij de ideële uitgangspunten is dit mogelijk voor een grote groep kinderen binnen de gemeente. De afgelopen periode is er in diverse media een roep geweest om intensieve samenwerking met naastgelegen stal Esbi. Bestuursvoorzitter reageert: “Natuurlijk kijken we graag waar we elkaar kunnen vinden. Dit geldt niet alleen voor Esbi, maar ook voor onze andere buren zoals Hockeyclub Cartouche en Tenniscentrum Overdam. Jeugdmanege Hestar is echter een FNRS Ruitersportcentrum, beoordeelt met drie sterren, en in het bezit van het Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Deze twee bewijzen van professionaliteit, veiligheid en deskundigheid t.a.v. paardenwelzijn vormen de leidraad binnen de manege. De voorwaarden van beide certificaten sluiten een formele samenwerking met een stal die deze niet bezit uit.”

FNRS OPEN DAG 

16 SEPTEMBER 2017.
Op zaterdag 16 september is de landelijke open dag van de Federatie Nederlandse Ruitersportcentra. Natuurlijk doet manege Hestar ook mee. Tussen 10 en 17 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen op de manege. Uiteraard zijn er spelletjes en kan er geknuffeld worden met onze pony's. In de kantine en op het terrein zijn diverse spelletjes te doen voor de kinderen. Om 11 uur krijgen we bezoek van Wethouder Bremer van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij zal de dag op feestelijke wijze openen. Wie tijdens de open dag een afspraak maakt voor een proefles, kan rekenen op een leuke aanbieding... Indien je na je proefles besluit om lid te worden van manege Hestar, dan krijg je de proefles van ons!

HESTAR BIJ STADSONTBIJT IN VOORBURG

14 SEPTEMBER 2017.
Maak op zondag 17 september kennis met een aantal van onze pony's bij het Stadsontbijt in Voorburg. Zondag 17 september mogen alle inwoners van Voorburg tussen 10 en 12 uur aanschuiven voor het stadsontbijt in de Herenstraat (ter hoogte van Papermoon/Meat-Point). Tijdens het ontbijt kunnen de kinderen een rondje stappen op een aantal pony's van manege Hestar. Een leuke manier om kennis te maken met ons personeel en onze pony's. Er zijn caps aanwezig, want veiligheid staat voorop! Tijdens het stadsontbijt hebben we een leuke aanbieding voor de deelnemers, dus kom gezellig langs!

PONYKAMP 2017

JULI 2017
Alle kinderen en pony's zijn inmiddels veilig weer thuis. we hebben weer genoten van vier weken ponykamp!!!

Ieder jaar gaan we met onze eigen pony’s naar “De Alberthoeve” in Wateren, Drenthe. Naast veel rijplezier door bos en hei worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals spelletjes, avondwandeling en een dagje uit.

En onze pony's genieten daar volop in het weiland. Ook voor hun is het lekker vakantie... 

De kosten voor ponykamp 2017 in week 1 t/m 3 zijn Є 299,= per week. we gaan altijd de eerst 3 weken van de zomervakantie. Nu nog even nagenieten. Zie ook onze facebookpagina! 1
Share by: